Blog
Deel 1: Bloedluispreventie
Eindelijk, de lente komt eraan, de dagen worden langer, het zonnetje laat zich zien en de kipjes beginnen terug met leggen. Maar helaas,.. ook de bloedluis ligt weer op de loer.
Maar wat is dat nu eigenlijk een bloedluis?
Om te beginnen is een bloedluis helemaal geen luis maar een mijt. Deze mijten, ook wel rode bloedmijt genoemd, leven van het bloed van dieren, maar overleven het best op vogels. Onze huiskippen zijn dus een makkelijk prooi aangezien deze vaak in hetzelfde gebied blijven en in hetzelfde hok slapen.
De bloedluis is vooral nachtactief en leeft in een donkere plaats (hok). Dan gaat hij, als de kippen slapen, tevoorschijn komen om zich te voeden met hun smakelijke bloed. Wanneer het weer licht wordt, gaan ze zich weer verstoppen. Het is dus zo dat we in eerste instantie niet meteen doorhebben dat er een bloedluisplaag aan de gang is.
Het moment dat je de mijten ook overdag begint te zien, zit je al met een zeer grote besmetting...
Bloedluis is wel degelijk gevaarlijk voor je kippen en andere tamme vogels (eend, duif, kanarie..) Bij een grote besmetting kan er bij de kippen namelijk bloedarmoede optreden, hieraan kunnen ze jammergenoeg ook sterven. Voor andere zoogdieren (en zodus ook de mens) is de bloedluis meestal niet dodelijk, maar wel erg vervelend.
Mensen krijgen ook vaak een allergische reactie van de beten.
Wat kan je dus het best doen om deze bloedluis te bestrijden? Het belangrijkste blijft echt wel preventie!!
Preventietips:
- Zorg voor zo weinig mogelijk gaten en kieren in je nachthok!
Dit zijn namelijk de plekken waar de bloedluizen zich verstoppen. Je kan voor een hok gaan dat volledig uit plastiek bestaat, zodat de bloedluizen minder kans hebben om zicht te verstoppen, en je deze volledig uit elkaar kunt halen, mocht je een besmetting hebben.
Voor een klassiek houten hok (met helaas veel gaten en kieren) is het aangeraden om deze kieren bijvoorbeeld dicht te kitten met silicone. Je kan hier ook witkalk voor gebruiken.
- Hou je hok en ren proper!
Hoe minder mest en 'rommel' er in het hok ligt, hoe minder verstopplek voor de bloedluizen. Het is aangeraden om eens per jaar een lentenschoonmaak te houden, en het nachthok helemaal schoon te maken met bijvoorbeeld dettol of javel. Hierdoor dood men alle beestjes (ook bacterien en virussen) die zich momenteel in het hok bevinden, en kan je al proper het legseizoen ingaan.
Vergeet hier ook de buitenkant niet mee te kuisen. Er bestaan ook allerlei producten om je hok te behandelen tegen bloedluis, deze kun je bij het schoonmaken zeker ook al ter preventie in het hok gebruiken.
- Kalk je hok met witkalk!
Je hok inwitten maakt het onaantrekkelijk voor de luizen. Je smeert de kalk in de gaten en kieren, je legt het op de grond en maakt zowat heel het hok wit. De kalk droogt het hok ook uit, dit vinden de luizen (en ook coccidiose) minder aangenaam.
Het is ook goed voor het uitdrogen van de mest in het hok ( Je kan dit ook doen met diatomeenaarde). Als je hok eenmaal wit is, zie je de luizen ook beter lopen moest er toch een besmetting zijn. Vergeet ook de buitenkant niet!
- Gebruik de juiste bodembedekking!
Zowel in het hok als in het legnest gebruik je beter geen stro. Stro is namelijk hol en zorgt voor de perfecte huisvesting van de bloedluizen...
Je gebruikt voor het hok dus beter een bedekker zoals houtvezel, hennepstrooisel, vlas of zand.
Voor het legnest kan men deze ook gebruiken. Ook hooi of boekweitdoppen zijn een goed alternatief voor stro in het legnest.
- Gebruik zwevende zitstokken!
Bij kippen die op stok gaan, is het handig om onder de zitstokken een bloedluisbakje te bevestigen. Deze bakjes kan je vullen met olie zodat de luizen eerst in de olie vallen vooraleer ze aan je kip geraken. Zo kan je ook snel zien of er bloedluis in het hok aanwezig is. Met kippen die op de grond slapen werkt dit natuurlijk niet.
- Gebruik bepaalde natuurlijke geuren!
Ja het is waar, bloedluizen houden niet van bepaalde geuren. Het mengen van tabbakstelen door de bodembedekking is dus een goede manier van preventie. Ook knoflook door het water van de kippen mengen, is niet alleen goed voor hun gezondheid, maar dus ook voor het afschrikken van de bloedluis.
Zo bestaan er dus ook enkele natuurlijke planten waartegen deze beestjes niet goed kunnen zoals; varen, lavendel, boerenwormkruid...
- Natuurlijk baden!
Kippen nemen geregeld een zandbad. Stof is een natuurlijk middel om parasieten vantussen hun veren te halen, en wij kunnen ze hierbij ook een handje helpen. Er zijn namelijk een aantal producten die in het zandbad kunnen gebruikt worden zoals as, diatomeenaarde en bloedluiszand van bv finecto+. Als de kippen hierin baden, gaat het product tussen de veren zitten. Hier houden de bloedluizen niet van.
En de laatste tip:
KIJK JE HOK GEREGELD NA! Hoe sneller een bloedluisplaag ontdekt word, hoe makkelijker de bestrijding. Deze mijten zijn niet zo makkelijk te doden dus het is belangrijk dat je er op tijd bij bent. Kijk daarom dus om de week, snachts het hok even na of je niets ziet kruipen. Je kan dit ook nakijken door een bloedluisvalletje te plaatsen.
Wij wensen jullie alvast een mooi begin van de lente met nog veel kippenplezier!
Maak jouw eigen website met JouwWeb